Kobiety aktywne z Nędzy na konkursie potraw regionalnych
- kategoria:
- Aktualności
Wielbiciele dobrego jedzenia mieli okazję zasmakować w pysznych potrawach wielkanocnych na X Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych, który odbył się w sobotę 1 kwietnia w Centrum Społeczno-Kulturalnym w Pietrowicach Wielkich.
Organizatorami konkursu byli: Powiat Raciborski, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Gmina Pietrowice Wielkie.
Szesnaście stołów pełnych regionalnych potraw z sołectw: Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Gródczanki, Samborowice, Cyprzanów, Krowiarki, Nędza, Pogrzebień, Szonowice, Gamów, Kuźnia Raciborska, Krzanowic i Roszków, najpierw oceniała komisja konkursowa powołana przez organizatorów. Ocena uwzględniała walory smakowe, wygląd, sposób przygotowania i podania potraw. Gospodynie jak zawsze prześcigały się w ilości, jakości i prezentacji przygotowywanych potraw. Po ocenie jurorskiej również wszyscy goście mogli do woli częstować się potrawami.
Do ciekawostek należały potrawy z dziczyzny na stoisku z Nędzy - udziec z muflona, (mięso przekazał jeden z mieszkańców gminy mający hodowlę dzikich zwierząt), królik w maśle oraz szynka z jelenia. Ta ostatnia, po zabejcowaniu, wędzona jest przez dwa tygodnie zimnym dymem. - Co drugi dzień przez cztery godziny - zdradziła Jadwiga Przybyła, przewodnicząca Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i ich Rodzin.
Na stoisku z Nędzy pojawiło się kilkadziesiąt innych potraw, m.in.: jajka faszerowane, klops z omletem, pieczeń rzymska, barszcz wielkanocny i zupa chrzanowka, udka faszerowane, różnego rodzaju sałatki, np. winogronowa z kurczakiem, a ze słodkości: czekoladowy tort wielkanocy, pascha, cytrynowe i czekoladowe szpajzy (śląski deser przygotowywany z jajek), sernik i kilka róznych babek, w tym marchewkowa.